Från koja till slott

I tisdags tog vi oss en biltur tillsammans med Anna-Karin. Första stopp var Cafe Nordpolen i Vara. Efter en mumsig bakelse och en god kopp kaffe styrde vi mot Tun där Anna-Karin och hennes familj hade sommarställe när hon var i tonåren. Tyvärr var både deras lilla torp och grannens gård helt övergivna och långt från var dom en gång varit.

Väl bevarat är däremot Läckö slott och dess vackra köksträdgård som skapats av Simon Irvine. Simon har även skapat årets Gästträdgård på Botaniska här i Göteborg, så om du vill uppleva lite av Läckö slottsträdgård utan att åka så långt kan du ta vagnen till Botaniska. 

Foto: Ann Svensson

Besök på Kosteröarna

I helgen har vi varit på Koster och paddlat kajat tillsammans med två vänner från Ostkusten. 
Tyvärr kunde jag inte hjälpa till att paddla vår hyrda tvåmanskajak så mycket som jag hoppats eftersom handleden fortfarande inte är stark nog. Men som tur var har jag en stark man som kunde paddla runt oss båda. 

Dag tre blev det cykling och ett besök på Nordkoster för oss damerna och lite blåsigare paddling för herrarna vilket det gillade skarpt, de såg mycket nöjda och glada ut när de kom tillbaka och packade ihop kajakerna för hemfärd.
 
Njut av bilderna och om du någonsin får tillfälle att besöka Kosteröarna och dessutom paddla kajak bland skären skall du ställa dig först i kön och invänta en underbar upplevelse.Foto: Ann Svensson

Igår flög jag i luften!

Vi samlades vid halvåtta tiden uppe vid Delsjövägen och fick lite paktiskt information. Efter att vår pilot haft kontakt med metrologerna på Säve och skickat iväg lite provballonger bestämdes att vi skulle köra upp till Sjövik och lyfta därifrån.

Väl framme på en fotbollsplan i trakterna kring Sjövik fick vi alla hjälpas åt att rigga luftballongen för avfärd. När detta var klart var vi redo för att ge oss iväg. Det var en underbar känsla att bara susa iväg över trädtopparna och se människorna och husen på marken bli mindre och mindre.

Jag hade inbillat mig att det skulle vara helt tyst och att man bara skulle kunna höra vindens susningar, men så var det inte. Eftersom ballongen flyger med vinden upplevs det som helt vindstilla. Ljudet som blir när piloten eldar på med gasen är så högt att det inte går att föra ett samtal under tiden trots att man står väldigt nära varandra i korgen. Vi hade tur och fick en ovanligt lång flygning och var i luften i nästan två timmar dessvärre inte in över Göteborg men det var ändå en underbar upplevelse.

Vår pilot Per Hilmersson började med ballongflygning under sin studietid på Chalmers. Som ni kanske vet hade Chalmers och Pripps lite tokigheter ihop och det kanske var därför Per och hans två kamrater kontaktade Pripps och bad om sponsring, en luftaballong med Prippsreklam. Det var en idé som bryggarna gillade och de fick på så sätt sin första ballong. På den vägen är det och Per har nu flugit ungefär 2300 gånger som pilot och säker många många fler som passagerare.

När man gjort sin första flygning blir man krönt till Markgreve altg grevinna av den plats man landar på. Igår landade vi i Grimsås och därför blev vi alla markgrevar och grevinnor av Grimsås. 

Efter avslutad flygning får alla knäböja och blir då döpta i champagne. Riten avslutas med en skål och efter det är man invig i ballongfararens samfund.

Titeln får man aldrig någonsin glömma och om man mot förmodan gör det och någon annan markgreve/grevinna uppmärksammar det måste man betala notan för alla i sällskapet.

Det förpliktigare också att så fort man ser en ballong som är på väg ner för landning så skall man släppa vad man har för händerna, springa alt cykla efter och sedan hjälpa till att landa och packa ihop balllongen. När man kommer ballongfararen till undsättning är det viktigt att man presenterar sig med sin titel så att de förstår att här kommer en människa med erfarenhet av ballongflygning.

Tack Tobias, Hanna, Christoffer och Anna för att ni gav mig denna upplevelsen jag är så otroligt glad för att jag äntligen fått sväva fram i en luftballong.

Kram från Markgrevinnan av Grimsås!Foto: Markbilderna Tony Svensson övriga bilder Ann Svensson


RSS 2.0